Title: Kek Gula Hangus |
Sumber: Puan Halimah
Bahan-bahan: 1 cawan gula 1 cawan air panas 2 sudu besar mentega
- Gula digoreng dengan api sederhana besar.
- Bila gula dah agak cair masukkan air panas (Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletup-letup. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali. Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.
4 biji telur 1 cawan susu pekat 1 cawan tepung gandum 2 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
- Pukul telur sampai kembang & pekat.
- Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata
- Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
- Tuang kan esen vanila.
- Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi.
- Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.
- Dibakar selama 60 minit suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pula api atas & bawah.
Versi maklang
- Masukkan gula hangus dulu, dah cair masukkan butter.
- Sementara tu maklang siapkan bahan adunan.
- Telur tu maklang pukul dengan whisker dulu bersama susu pekat, lepas itu terus campak dalam blender.
- Curahkan tepung sikit demi sikit dan press.
- Lepas itu masukkan gula hangus dan press lagi sehingga adunan sebati.
- Biarkan dalam blender bertutup selama 2 jam. Kemudian dibakar.
|
Authored by: Laily Rahman on Mon, Feb 19th, 2007 at 6:01 AM This question has been viewed 14526 times so far. |
Online URL: http://www.knowledgebase-script.com/demo/question.php?ID=514 |
Powered by phpkb from Chadha Software Technologies (INDIA)
0 Komen:
Catat Ulasan