ANDA BOLEH IKLAN APAN SAHAJA BIZ, JAWATAN KOSONG, DAN APA SAJA KAT SINI

12 barisan di Akhirat

|

Suatu ketika, Muaz b. Jabal r.a mengadap RasulullahSAW dan bertanya: "Wahai Rasulullah, tolong huraikan kepadaku mengenai firman Allah SWT: "Pada sangkakaladitiup,maka kamu sekalian datang berbaris-baris" SurahAn-Naba':18 Mendengar pertanyaan itu, baginda menangis dan basahpakaian dengan air mata. Lalu menjawab: "Wahai Muaz, engkau telah bertanyakan kepada aku, perkara yang amatbesar, bahawa umatku akan diiring, dikumpulkanberbaris-baris menjadi 12 barisan, masing-masingdengan pembawaan mereka sendiri...." Maka dinyatakan apakah 12 barisan tersebut :-

Barisan Pertama
Di iring dari kubur dengan tidak bertangan danberkaki. Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satuseruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: "Mereka itu adalah orang-orang yang sewaktu hidupnya menyakitihati jirannya, maka demikianlah balasannya dan tempatkembali mereka adalah neraka..."

Barisan Kedua
Diiring dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: "Mereka ituadalah orang yang sewaktu hidupnya meringan-ringankansolat, maka inilah balasannya dan tempat kembalimereka adalah neraka..."

Barisan Ketiga
Mereka berbentuk keldai, sedangkan perut mereka penuhdengan ular dan kala jengking. "Mereka itu adalahorang yang enggan membayar zakat, maka inilahbalasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

Barisan Keempat
Diiring dari kubur dengan keadaan darah seperti airpancutan keluar dari mulut mereka. "Mereka itu adalahorang yang berdusta di dalam jualbeli, maka inilahbalasannya dan tempat mereka adalah neraka..."

Barisan Kelima
Diiring dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai.Ketika itu Allah SWT menurunkan angin sehingga baubusuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar."Mereka itu adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pularasa takut kepada Allah SWT, maka inilah balasannyadan tempat kembali mereka adalah neraka..."

Barisan Keenam
Diiring dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. "Mereka adalah orang yang menjadisaksi palsu, maka inilah balasannya dan tempat kembalimereka adalah neraka..."

Barisan Ketujuh
Diiring dari kubur tanpa mempunyai lidah tetapi dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah. "Merekaitu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di ataskebenaran, maka inilah balasannya dan tempat kembalimereka adalah neraka..."

Barisan Kelapan
Diiring dari kubur dalam keadaan terbalik dengankepala ke bawah dan kaki ke atas. "Mereka adalah orangyang berbuat zina, maka inilah balasannya dan tempatkembali mereka adalah neraka..."

Barisan Kesembilan
Diiring dari kubur dengan berwajah hitam gelap danbermata biru sementara dalam diri mereka penuh denganapi gemuruh. "Mereka itu adalah orang yang makan hartaanak yatim dengan cara yang tidak sebenarnya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalahneraka..."

Barisan Kesepuluh
Diiring dari kubur mereka dalam keadaan tubuh merekapenuh dengan penyakit sopak dan kusta. "Mereka adalah orang yang derhaka kepada orang tuanya, maka inilahbalasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

Barisan Kesebelas
Diiring dari kubur mereka dengan berkeadaan butamata-kepala, gigi mereka memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir mereka melebar sampai ke dada danlidah mereka terjulur memanjang sampai ke perut merekadan keluar beraneka kotoran. "Mereka adalah orang yangminum arak, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

Barisan Kedua Belas
Mereka diiring dari kubur dengan wajah yangbersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melaluititian sirat seperti kilat. Maka,datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan: "Merekaadalah orang yang beramal salih dan banyak berbuatbaik. Mereka menjauhi perbuatan derhaka, merekamemelihara solat lima waktu, ketika meninggal duniakeadaan mereka sudah bertaubat, maka inilah balasannyadan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapatkeampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah Yang MahaPengasih..." Jika engkau mahukan kemesraan dengan Allah, maka garanglah terhadap dirimu sendiri. Jikaengkau merasakan manisnya berhubung dengan Allah,tahulah engkau betapa peritnya berpisahdenganNya.....Wallahua'alam.

WASSALAM. SILA PANJANGKAN MAKLUMAT INI...

0 Komen:

Catat Ulasan

Testimoni Biodisc

BOIKOT YAHUDI

BOIKOT YAHUDI

E-Jariah Mudah dan hebat

contact me

My Social : http://matskai.ning.com

 

©2009  Financial Freedom | Template Blue by TNB