ANDA BOLEH IKLAN APAN SAHAJA BIZ, JAWATAN KOSONG, DAN APA SAJA KAT SINI

3 Tentera Maut - mati lemas

|

Tiga anggota payung terjun lemas
LANGKAWI - Tiga anggota tentera, termasuk dua wanita, yang menjalani latihan payung terjun untuk pertunjukan Pameran Antarabangsa Maritim dan Udara Langkawi (LIMA 2007) mati lemas manakala lima lagi cedera apabila penerjunan mereka tersasar ke dalam laut berhampiran pantai Kuala Muda pagi tadi.
Seorang jurucakap polis berkata kejadian itu berlaku kira-kira 10.30 pagi semasa angin kencang menyebabkan mereka tersasar dari lokasi pendaratan yang ditetapkan.
Tiupan angin yang kencang telah menolak anggota tentera itu ke laut di kawasan pantai Kuala Muda berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, menyebabkan tiga mati lemas manakala lima lagi anggota berjaya diselamatkan oleh pasukan penyelamat.
Sementara itu, Ketua Daerah Polis Langkawi Supt Mohamed Ali Jamalludin berkata anggota Pasukan 10 Briged Para yang terbunuh itu ialah Siti Hajar Yaakob, 24, dan Nurul Wahida Yusof, 20, serta seorang anggota lelaki Raymond Duncan, 25.
Beliau berkata ketika penerjunan, sebahagian anggota itu yang terdiri daripada sepasukan 138 orang tersasar akibat angin kencang hingga ada yang lemas di laut selain ada juga yang tersangkut di pokok berhampiran pantai itu.
Mayat ketiga-tiga anggota itu kini ditempatkan di bilik mayat Hospital Langkawi dan akan diserahkan kepada tentera selepas bedah siasat.
Wartawan Bernama yang membuat liputan LIMA 2007 melaporkan bahawa Hospital Langkawi dikawal oleh anggota tentera dan wakil media dihalang daripada menghampiri bilik mayat hospital itu.
Pegawai Perhubungan Awam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Mejar Zulkiflee Abdul Latiff berkata kesemua yang terlibat dalam kemalangan itu merupakan antara 138 anggota Pasukan 10 Briged Para yang menjalani latihan sempena majlis perasmian LIMA 2007 esok.
Beliau berkata semasa operasi penerjunan, keadaan angin yang kurang menentu menyebabkan ada di antara anggota penerjun tersasar dari lokasi pendaratan.
"Pasukan mencari dan menyelamat telah digerakkan dan semua anggota terbabit berjaya diselamatkan kecuali tiga orang meninggal dunia manakala lima lagi cedera," katanya dalam satu kenyataan.

0 Komen:

Catat Ulasan

Testimoni Biodisc

BOIKOT YAHUDI

BOIKOT YAHUDI

E-Jariah Mudah dan hebat

contact me

My Social : http://matskai.ning.com

 

©2009  Financial Freedom | Template Blue by TNB